Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/sannesal/domains/sanne2salone.nl/public_html/plugins/content/webeecomment.php on line 52
Afdrukken E-mailadres
woensdag 11 april 2012 18:13

Sanne&Nederland ... Sanne&Salone

Het is soms niet leuk hoe snel de tijd gaat. Iedere keer weer bedenk ik me dat ik een weblog wil schrijven en iedere keer schiet het er weer bij in. Nou…vandaag niet!!

 

Activiteiten in Salone

Het gaat goed met Free Your Mind in Sierra Leone…ook zonder mij. Het is niet zoals je wel van vele projecten hoort dat wanneer de ‘blanke’ weg zijn het project ook instort. Het gaat juist heel goed. In het begin van het jaar is er een nieuwe groep jongeren gestart met de FYM Module en de oude groep is verder gegaan met hun computer training en Engelse les.


Ook heb ik al verhalen uit Salone gehoord dat ze contacten hebben gelegd met meerdere scholen rondom het stadion. We proberen de directeur van de school enthousiast te maken voor FYM zodat hij zijn studenten weer kan aansporen om langs te komen. Hoe dit allemaal verloopt weet ik niet zo goed, maar ik zal proberen om jullie hier over op de hoogte te houden.


Op 11 februari heeft FYM een symposium georganiseerd voor Special Court. Hierin hebben ze verschillende jongeren en ouderen in de wijk Kongo Town bij elkaar geroepen en informatie gegeven over het proces van Charles Taylor. Deze man heeft meerdere verschrikkelijke dingen gedaan tijdens de oorlog en wordt nu berecht in Den Haag. Special Court in Sierra Leone houdt de mensen op de hoogte door verschillende kleine organisaties te vragen bijeenkomsten te organiseren die zij dan financieren. Bij iedere bijeenkomst zit een vertegenwoordiger van Special Court om ervoor te zorgen dat de juiste informatie doorgegeven wordt.


Het symposium is goed verlopen, aldus Lash. Hij was best wel zenuwachtig omdat dit één van de eerste projecten was die hij grotendeels zelf organiseerde en hij moest ook nog een speech houden. Gelukkig heeft hij het naar zijn zin gehad, hebben ze veel jongeren bij elkaar kunnen krijgen en hebben ze veel informatie kunnen verspreiden. FYM is nu al op de lijst gezet met organisaties die informatie mogen verspreiden zodra het proces van Charles Taylor ten einde is. Hieruit maak ik op dat Special Court ook best wel tevreden was.

Public at the symposiumYouth at the symposiumThe high table

 

Mogelijkheden in Nederland

Het is in zeker zin fijn om in Nederland te zijn en bepaalde dingen voor de organisatie te kunnen regelen. Zo kan ik nu veel makkelijker werken aan de Engelstalige website en kan ik alles op poten zetten om FYM ook in Nederland te registreren (zoals het er nu naar uit ziet gaat dit echt gebeuren). Ook hebben we een soort invuldocumenten ontwikkeld voor de medewerkers in Salone. Hierdoor kunnen ze de rapportages makkelijker en concreter afleveren. Dit is zowel goed voor hun ontwikkeling als voor FYM. Deze formulieren zijn net in gebruik genomen en ik ben dan ook erg benieuwd hoe hun rapportage van de maand maart eruit komt te zien.


Simone is hard bezig geweest met het uitpluizen van het fondsenboek. Als we eenmaal een geregistreerde organisatie zijn dan kunnen we hier hard mee aan de slag en dan komt er hopelijk weer wat geld binnen om meerdere activiteiten te kunnen ondernemen.


In samenwerking met de medewerkers in Salone schrijven we nieuwe projecten. Het gaat dan om kleinere projecten die FYM als organisatie kan ondernemen. Bijvoorbeeld een project over de komende verkiezingen. Eind november 2012 zullen er weer verkiezingen plaatsvinden in Salone. Op dit moment vinden er al vele promotie activiteiten plaats en die gaan niet altijd zonder geweld. Het is en blijft een volk met temperament. FYM wil graag de wijken in en jongeren bewust maken van hun rol tijdens deze verkiezingen. We willen ze laten discussiëren over deze rol en hen de mogelijkheid geven om dit te verwoorden door middel van toneel optredens, liedjes en radio interviews. Het gaat dan niet om de politiek zelf, maar wel om de rol die de jongeren spelen wat betreft het houden van geweldloze verkiezingen. Dit project is nu in aanmaak. Zij maken een begin, in Nederland zetten we dat om naar mooie woorden en een goede opmaak, ter controle sturen we het terug naar Salone en daarna wordt de aanvraag officieel ingediend. Het is leuk, maar ook tijdrovend werk.


Het fijne van Nederland is dat de meeste faciliteiten vele malen beter zijn. Ik kan opzoeken welke fondsen er bestaan, mailtjes zijn snel verzonden en ook informatie opzoeken op internet is zo gedaan.

 

Sanne&Nederland

Toch merk ik dat ik nog steeds niet helemaal op mijn plek ben in Nederland en ik vraag mij regelmatig af waar dat vandaan komt. Ik ben weer een beetje aan het werk, ben druk met FYM, bezoek regelmatig familie en vrienden, maar toch voelt het niet zoals ik dat zou willen. Het is lastig om zo ver weg te zijn. Vooral op de momenten dat ik te horen krijg dat een dochtertje van een vriend van mij of het buurjongetje waar ik regelmatig mee speelde is overleden of dat een goede vriend heel erg ziek is. Het voelt dat zo gemeen en zo ver weg.

 

Salone trekt nog steeds en ik denk dat dit altijd wel zo zal blijven. Toen ik daar aan het werk was kreeg ik zoveel meer energie uit datgene dat ik aan het doen was. De mensen waren blij met mijn aanwezigheid, zetten zich in voor datgene wat ik kwam doen en er heerste gewoon een hele andere mentaliteit. Zo heb ik het nog steeds moeilijk met alle restjes eten dat we weggooien of de hoeveelheden die we inslaan bij de supermarkt voor Pasen. Is dat allemaal echt nodig? Ik bel dan met Lash en vraag wat hij gaat doen. Zijn Pasen was super omdat hij even naar het strand kon en omdat zijn tante een bord rijst met saus voor hem gebracht had. Tevreden met de kleine dingen… dat mis ik hier.


Ik denk dat het maar weer eens tijd wordt voor een controle bezoekje aan het FYM centrum in Freetown. Of moet ik daar nog even mee wachten totdat FYM ook hier geregistreerd is?


Liefs Sanne

 

Op de hoogte blijven?

Wil je een mailtje krijgen als er iets nieuws te lezen is op deze website? Laat me het weten via het contactformulier!

> Direct naar het formulier <

Nú aanwezig op website

   4 bezoekers 

Zoek in website

Goed om te weten

Fancy-fair

De Jac. P. Thijsseschool in Den Helder (mijn oude basisschool) heeft een fancy-fair georganiseerd waarvan ze de opbrengst aan Free Your Mind hebben gedoneerd. Helemaal súper!

> Ga direct naar artikel <
Powered by Joomla!. Installed by Installatron. Designed by: joomla 1.5 templates joomla hosting Valid XHTML and CSS.