Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/sannesal/domains/sanne2salone.nl/public_html/plugins/content/webeecomment.php on line 52
Afdrukken E-mailadres

Free Your Mind - het project

Tekening

Free Your Mind is een programma voor jongeren in Sierra Leone die de burgeroorlog hebben meegemaakt. Aansluitend bij de wensen van de jongeren wordt er gewerkt met muziek, drama en beeldende activiteiten om actief aan de slag te gaan met het heden, verleden en de toekomst. Door middel van (individuele) groepsactiviteiten leren de jongeren hun gevoelens en herinneringen te uiten, wordt er gepraat over hoe ze hier het beste mee om zouden kunnen gaan en wordt er met een reële, kritische en praktische blik gezamenlijk naar de toekomst gekeken.

 

Het project

Het project bestaat uit 13 lessen, met elke week één les. Iedere les heeft een eigen onderwerp en uitingsvorm (beeldend, drama en/of muziek). De opzet van iedere les is wel hetzelfde. Het onderwerp wordt bekend gemaakt en er wordt even over gesproken. Daarna gaan de jongeren zelfstandig of onder enige begeleiding aan de slag om zichzelf omtrent dit onderwerp te uiten op papier, met muziek of drama. Als afsluiting van iedere les komen we weer bij elkaar en wordt er gekeken naar datgene wat iedereen gemaakt heeft. Ook zal er de ruimte zijn voor een interactief gesprek, waarbij vragen worden gesteld en gedachten worden gedeeld. Tijdens de laatste drie lessen zal er gewerkt worden aan een gezamenlijke eindpresentatie/voorstelling. Iedere jongere werkt aan zijn of haar presentatie en maakt (indien nodig) gebruik van de andere jongeren en middelen die aanwezig zijn. De laatste les is gereserveerd voor het tentoonstellen van de werkstukken en het opvoeren van de muziek/drama stukken. Indien de jongeren daar behoefte aan hebben kunnen er familie en vrienden uitgenodigd worden om hun werkstukken/de voorstelling te komen bekijken.  

 

Heden, verleden en de toekomst

Tekening

In dit project werken we met de methode waarbij jongeren zich gaan richten op het heden, het verleden en de toekomst. Deze methode wordt zowel in Nederland als in het buitenland veelvuldig toepast bij het werken met oorlogsslachtoffers (bron: John P. Wilson en Boris Drožđek). Het uitbeelden in deze methode helpt de cliënt om de losse, gefragmenteerde herinneringen en delen van de feitelijke gebeurtenissen weer tot een kloppend verhaal te maken. Daarnaast geeft het tekenen of naspelen van het verleden ook de mogelijkheid om de gruwelijke ervaringen op een andere manier te 'verwoorden'. Praten hierover is vaak te moeilijk of men kan er niet de juiste woorden voor vinden. Tot slot kunnen mensen door middel van beeldend werken hun emotionele wonden herstellen en verzorgen. Dit doen ze door hun bezorgdheid, depressie en andere gevoelens op een uitwendige manier (op papier, canvas, etc.) te projecteren. Dit kan uiteraard ook met behulp van drama of muziek.

Bij het heden staan we stil bij vragen als: "Wie ben ik? Wat doe ik? Wat vind ik belangrijk?" En: "Hoe is het om dit soort verhalen te delen met anderen?" Een soort kennismaking dus. Communiceren over wat ze gedaan hebben, dit delen met anderen, is een belangrijk item tijdens de lessen. Vele jongeren zijn dit niet gewend en vandaar dat we starten met iets dat op dit moment gebeurd, iets van nu. Dat zijn vaak 'veiligere' en 'makkelijkere' situaties om over te praten dan bijvoorbeeld herinneringen uit het verleden.

TekeningFree Your Mind geeft ook ruimte aan het verleden. Hierbij kan het zo zijn dat mogelijke trauma's naar boven komen en een jongere meer aandacht en ondersteuning nodig heeft. Dit is iets wat we niet van te voren kunnen voorspellen. Mocht dit voorkomen, dan zal Sanne deze jongere zo goed mogelijk proberen te begeleiden. In de lessen zelf is het niet de bedoeling om te lang stil te staan bij het verleden van de jongeren. Buiten de lessen om zal er daarom gekeken worden naar extra begeleiding voor deze jongere(n).

Het nadenken over en uitbeelden van de toekomst helpt jongeren te richten op hun dromen en datgene wat ze willen in de toekomst. Het laat ze beseffen dat ze ondanks hun verleden, nog van alles kunnen doen en worden.

 

Weblog

Op mijn weblog kan je lezen waar ik nu mee bezig ben. Je hebt daar ook de mogelijkheid om direct op mijn blogs te reageren.

Ik ga proberen jullie goed op de hoogte te houden!

> Ga direct naar weblog <

Op de hoogte blijven?

Wil je een mailtje krijgen als er iets nieuws te lezen is op deze website? Laat me het weten via het contactformulier!

> Direct naar het formulier <

Nú aanwezig op website

   4 bezoekers 

Zoek in website

Goed om te weten

Ik kan wel wat hulp gebruiken. Help je mee?

Naast het Free Your Mind project probeer ik ook nog enkele andere projecten te steunen. Bij al mijn projecten kan ik jouw hulp goed gebruiken!

Klik hier voor meer informatie.
Powered by Joomla!. Installed by Installatron. Designed by: joomla 1.5 templates joomla hosting Valid XHTML and CSS.