Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/sannesal/domains/sanne2salone.nl/public_html/plugins/content/webeecomment.php on line 52
Afdrukken E-mailadres
maandag 14 november 2011 20:05

Maskers, bezoek First Lady, FYM ontwikkelingen, Simone komt!

Het zijn nog maar weken… geen maanden meer… De dagen vliegen voorbij, het gaat echt zo snel op het moment. Zo staan we aan het begin van een nieuwe werkweek en zo is het alweer weekend… weer een week voorbij. De dag dat ik terug kom naar Nederland komt hierdoor steeds dichterbij en het lijkt alsof de gedachte daaraan ook steeds vaker in mijn en Lash zijn hoofd opkomt. Regelmatig komen er zinnen voorbij in de trant van: “Nu kan het nog.” of “Straks als je weg bent dan…” “Dit zijn de laatste momenten dat het kan.” Het is fijn om te bedenken dat ik straks weer thuis zal zijn, mijn familie en vrienden weer kan zien en weer even lekker in Nederland ben. Maar als ik denk aan het moment dat ik afscheid moet nemen dan staan de tranen al bijna in mijn ogen.

 

Feest met maskers

Gelukkig zijn er de afgelopen week genoeg dingen gebeurd die mijn aandacht vroegen. Zo was het afgelopen maandag een Moslim feestdag en waren we dus vrij. De hele dag door liepen er verschillende gemaskerde mensen (of duivels zoals ze ze hier noemen) over straat. De meeste werden begeleid door een kleine muziekband en iemand die een stok of geweer droeg ten teken van bescherming of ‘het onder controle hebben van’ de gemaskerde persoon.

Drukte op straatMasker

Lash had me beloofd dat we ’s avonds de straat op zouden gaan en dan verschillende gemaskerde mensen voorbij zouden zien komen. In de avond gingen wij dus op pad. De straat was vol en druk en nadat we een klein stukje gelopen hadden werd Lash gewaarschuwd. “Zorg dat ze haar sieraden af doet, want er lopen vele dieven rond op het moment!!” Oeps, vergeten… Snel even een stil plekje opgezocht en mijn sieraden afgedaan, daarna weer verder gelopen. Er was veel politie op straat en we hadden al iemand horen schreeuwen dat ze haar tas gestolen hadden. Hoe langer we op straat waren, hoe meer mensen Lash waarschuwden. “Als je slim bent dan breng je haar terug naar huis.” “ Het is nu niet veilig voor haar op straat.” “Blijf hier niet staan en breng haar terug naar huis.” “Voorzichtig, je weet nooit wat er vanavond allemaal voor volk rondloopt.” Na deze waarschuwingen leek het ons toch maar beter om huiswaarts te keren. Halverwege zijn we nog even op een iets rustiger plekje blijven staan en hebben gelukkig toch nog enkele gemaskerde mensen voorbij zien komen.

 

Toen ik daar zo stond zag ik waar we de gehele tijd voor gewaarschuwd waren vlak onder mijn neus gebeuren. Een groep jonge jongens rent over straat en tussen de menigte door. Snel en vaak ongemerkt steken ze hun handen in tassen en broekzakken en nemen zo alles wat ze tegenkomen mee. Het was een vreemde gewaarwording. Ik vond het leuk en spannend om te zien hoe deze maskers in elkaar zaten en hoe de hele cultuur hier omheen feest viert, maar ik vond het ook enigszins eng vanwege alle waarschuwingen en verhalen die ik gehoord had. Bijvoorbeeld: mensen trekken gewoon de kleren van je lijf, ze komen met vijftien man op je af en met de dreiging van een mes zorgen ze ervoor dat je alles van waarde afgeeft, rennende groepen jongeren die alles stelen wat los en vast zit, etc. Gelukkig was Lash de gehele tijd bij mij en heeft hij mij weer veilig thuis gebracht.

 

(bijna) Gesprek met de First Lady

Bah, Mr. Bangura, Sanne, LashEen ander iets dat deze week mijn aandacht vergde was dat we bijna een gesprek met de First Lady hebben gehad. Vorige week had ik al met de secretaresse van de First Lady gesproken en die vroeg mij om haar afgelopen maandag (7 nov.) terug te bellen. Dit had ik netjes gedaan en op dinsdag zouden we een gesprek met de First Lady hebben. Dinsdag ochtend werd ik gebeld; de First Lady had eigenlijk geen tijd en of we de afspraak zouden kunnen verzetten naar woensdag. Ach, natuurlijk. Op woensdag ochtend kreeg ik een sms'je van de secretaresse waarin stond dat de First Lady opnieuw geen tijd had en dat ze een afspraak voor ons gemaakt had met Mr. Bangura om 11:00 uur. Ik had geen idee wie Mr. Bangura was, maar dat zouden we snel genoeg ontdekken.

 

Netjes om 11:00 uur waren Lash, Bah en ik in de presidential lodge. Dat is de plek waar de First Lady haar kantoor heeft, maar ook de plek waar ze woont. Alles was streng beveiligd, onze tassen werden doorzocht en overal zag je mannen met geweren. Het huis zelf was super groot, met een oprijlaan van hier tot aan Tokio, een zwembad, tennisbaan en helikopter landingsplek. En dan het uitzicht… echt super. Vanaf deze plek kijk je uit over een groot deel van Freetown en zie je het strand en de zee. Volgens mij is de zonsondergang en opkomst hier echt super.

 

Wij namen plaats in de wachtruimte en wachtten en wachtten en wachtten… Tegen 12:00 uur werden we eindelijk in een klein kantoortje toegelaten met daarin een lachende en vriendelijke uitziende man. Deze man bleek Mr. Bangura te zijn en hij is de policy officer. Nadat we even gekletst hadden en hem uitgelegd hadden waarvoor we kwamen riep hij een collega van hem en hebben we het gesprek met die collega (Mr. Mozes) voortgezet. Mr. Mozes is meer gespecialiseerd op het gebied van projecten en samenwerken met jongerenorganisaties. Gelukkig was hij erg enthousiast over FYM en nadat hij enkele ideeën voorgelegd heeft aan de First Lady zal hij ons terug bellen. Ik ben benieuwd.

 

Het was sowieso een spannende en succesvolle ontmoeting. Ik ben er best trots op dat ik al in het huis van de president van Sierra Leone ben geweest en de medewerkers van de First Lady heb kunnen vertellen over FYM. Mijn volgende doel is om de First Lady echt te ontmoeten (we hebben haar uitgenodigd om eens in het FYM centrum met onze jongeren te komen kletsen) en heel misschien zit de kans er ook nog wel in dat we een gesprekje kunnen regelen met de president.

 

Start, ontwikkelingen en voorbereidingen

In het centrum zelf zijn er ook allerlei ontwikkelingen. Zo hebben we een generator gekocht en zijn de computer klassen nu echt van start gegaan. Iedere keer werd ons weer beloofd dat we volgende week stroom zouden hebben. Op een gegeven moment was het genoeg en hebben we nu onze eigen stroomvoorziening aangeschaft. We gebruiken hem alleen tijdens de computerlessen, want de benzine die er in gaat is niet goedkoop en snel op. Toch waren de jongeren en de docent er erg blij mee en zijn de eerste verhalen over de les positief.

 

Ibrahim en Abraham hebben drie dagen lang een workshop gevolgd over HIV en AIDS. Er vinden veel van dit soort workshops plaats en sinds FYM een beetje naam begint te krijgen worden wij daarvoor ook uitgenodigd. Vaak worden er dan één of twee vertegenwoordigers gevraagd. Volgens mij moet je dit soort workshops zien als een grote brainstorm actie met daarin enige voorlichting en onderwijs over het onderwerp. Er wordt voor eten en drinken gezorgd en aan het einde krijgt iedereen nog een leuk zakcentje mee naar huis.

 

Zowel Abraham als Ibrahim was enthousiast over de workshop en hebben weer veel opgestoken. Voor mij is het vooral leuk om te zien hoe FYM aan het groeien is en tegelijkertijd probeer ik te bedenken hoe we met dit soort dingen om moeten gaan. We kunnen niet altijd dezelfde personen sturen. En wat doen we met dit geld? Mogen ze dat zelf houden of is het FYM geld en krijgt degene die naar de workshop is geweest een klein deel daarvan? Of verdelen we het helemaal onder alle medewerkers? Ik weet het nog niet zo goed.

 

Computer lesVoorbereiding SimoneWorkshopWorkshop

 

Als afsluiting van deze week zijn we in het centrum bezig geweest met de voorbereidingen voor Simone haar komst. Samen met Simone heb ik de FYM module ontwikkeld tijdens ons afstuderen en zij wordt dus gezien als één van de ‘founding members’. De jongeren hebben allerlei tekeningen met welkomstteksten gemaakt en kijken erg uit naar haar komst. Ook Lash en ik hebben er zin in. Het is voor hem speciaal omdat zij dus een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van FYM in Nederland. Voor mij is het ook speciaal omdat zij zo’n grote en spannende reis wil ondernemen om FYM te zien, maar ook om mij te ondersteunen. Ik vind het echt super en kan bijna niet wachten om op de veerboot te stappen en haar op te komen halen. Net ontving ik een sms’je van haar: “De sinterklaas optocht trekt door de stad en ik ben mijn tas aan het inpakken. Plotseling vind ik het toch best wel spannend.” Ik moest gelijk terugdenken aan mijn eerste reis naar Sierra Leone en de spanning die ik op dat moment voelde. Als reactie sms’te ik haar terug dat ik op haar sta te wachten op het vliegveld en dat het allemaal helemaal goed gaat komen.

 

Samen hoop ik een soort cursusje te geven aan alle vrijwilligers van FYM over creatieve therapie met daarin specifieke aandacht voor beeldende therapie. De vrijwilligers leren op die manier meer over de basis van de FYM lessen en ik hoop dat ze daardoor beter in staat zullen zijn om de lessen te geven.

 

Al met al een drukke volle week met vele verschillende gebeurtenissen.

 

Warme knuf van iedereen!!
Sanne

 

PS. Nog even een positieve ontwikkeling in het huis zelf. Peepuls is op dit moment op tour door het land met zijn groep (Artiesten voor vrede) en dit betekent dat het erg rustig een stil is in het huis. Geen luidde muziek die midden in de nacht gespeeld wordt, geen volle huiskamer en geen schetterende televisie. Ik vind het heerlijk en merk dat ik de rust en stilte echt gemist hebt. Misschien is dat hetgeen wat me zo moe maakte de afgelopen tijd???

 

Op de hoogte blijven?

Wil je een mailtje krijgen als er iets nieuws te lezen is op deze website? Laat me het weten via het contactformulier!

> Direct naar het formulier <

Nú aanwezig op website

   4 bezoekers 

Zoek in website

Goed om te weten

Aardrijkskundeles

Meneer Aardema van het Lyceum aan Zee (voorheen het oude Etty Hillesum College, mijn oude middelbare school) heeft mij benaderd om tijdens enkele lessen aardrijkskunde wat meer te vertellen over Sierra Leone, de oorlog en datgene wat ik daar gedaan heb.

> Ga direct naar artikel <
Powered by Joomla!. Installed by Installatron. Designed by: joomla 1.5 templates joomla hosting Valid XHTML and CSS.