Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/sannesal/domains/sanne2salone.nl/public_html/plugins/content/webeecomment.php on line 52
Afdrukken E-mailadres
zondag 11 december 2011 12:00

Jaarplanning 2012, kerst in aantocht, laatste FYM dagen, laatste loodjes

Ik spendeer bijna hele dagen achter mijn laptopje (oompje en tantetje in Arnhem echt super bedankt voor dit afscheidscadeautje toen ik Nederland verliet, want het heeft mij echt veel plezier gebracht, zeker nu in deze eindfase) en krijg er behalve vierkante ogen ook een zere rug van (de werkvoorzieningen voldoen hier zeker niet aan de Nederlandse eisen).

 

Jaarplanning 2012

Aan het werk achter me laptopToch voelt het goed om bepaalde documenten voor te bereiden en alles in orde te maken om het straks over te kunnen dragen aan de mensen hier. Zo ben ik op het moment vooral bezig met de jaarplanning van volgend jaar. Het is leuk om hier naar te kijken, maar ook best lastig. Ik heb zoiets nog nooit eerder gemaakt en nog nooit eerder een organisatie geleid. Beide dingen zijn dus nieuw en dat maakt het des te lastiger, maar ook een grotere uitdaging. Zo zou Bah een opzet maken voor FYM, maar hij kwam alleen met een voorbeeld van een project werkplan en vertelde mij doodleuk dat ik het wel even om kon zetten naar een begin voor het jaarplan van FYM. Natuurlijk kan ik er dan tegenin gaan of Lash inschakelen, maar uit ervaring weet ik dat het makkelijker voor mij is om er zelf maar een start mee te maken. Dat heb ik dan ook maar gedaan en het begint al ergens op te lijken. Nu heb ik de anderen gevraagd om hun doelen voor FYM in 2012 op papier te zetten en dan kan ik die weer in het plan verwerken. Op die manier betrek ik hen toch nog in het proces en hebben ze een goede start voor het nieuwe jaar, tenminste daar ga ik vanuit.

 

Kerst in aantocht

Je kan goed merken hier dat de kerstvakantie er aan zit te komen. Veel mensen zijn druk bezig met het opknappen van hun huis en het veranderen van hun meubelen. Dat doen zij in plaats van het huis versieren met kerstversiering. Ook de kerstversiering zie je hier wel, maar mensen kiezen er toch liever voor om geld te steken in een blijvende verandering dan aan iets dat ze vrij snel weer zullen weghalen of stuk is. Ook zijn ze van mening dat alle mensen over de hele wereld hun huis een opknapbeurt geven voor het nieuwe jaar, dus willen zij daar graag aan meedoen. Ik weet niet precies waar ze die gedachte vandaan gehaald hebben, maar het is leuk om te zien.

GiboLash aan het schoonmakenSanne stoelen aan het verven

Zo ook Lash, hij is ontzettend druk bezig in zijn huis en met het voorbereiden van zijn terugkeer. Aan de ene kant heeft hij er veel zin in, aan de andere kant vind hij het ook wel spannend. Hoe zal het gaan? Zal hij zich weer thuis voelen in zijn eigen huis? Etc.

 

Tot nu toe hebben we zijn stoelen al een nieuwe kleur gegeven en zijn plafond gewit. De stoelen hebben ook nieuwe bekleding gekregen. Ook is zijn gootsteen in zijn mini keukentje aangesloten en hebben zijn klerenkast en tv-kast een nieuwe look gekregen. De timmerman (Gibo) die de meubels voor FYM gemaakt heeft, en echt verstand heeft van zijn werk, heeft Lash met veel dingen geholpen. Voor nu staat nog op het programma dat hij zijn keukentje wil schilderen en een soort zeil (dat gebruiken ze hier als vervanging voor behang want behang wordt opgegeten door muizen en ratten) langs de muren in zijn kamer wil monteren. Buiten moet er nog een muur geëgaliseerd en geschilderd worden.

 

Laatste FYM dagen

Volgende week is mijn laatste werkweek voor FYM en het mooie is dat dan ook de laatste lessen van de FYM module gepland zijn. Ik vind het echt super dat ik dus de kans heb om de hele module hier te zien. Dat was toch wel een grote reden om weer naar Sierra Leone te gaan. De jongeren hebben enigszins problemen met de laatste opdracht. Hierin zullen ze een eindpresentatie geven over datgene wat ze allemaal gedaan hebben. Deze presentatie zal met behulp van tekenen, muziek of drama gegeven worden. Het is iets dat ze nog nooit hebben moeten doen en dus geen ervaring mee hebben. Stapje voor stapje probeer ik ze er doorheen te leiden. Ben benieuwd wat maandag gaat brengen.

 

Gedurende de afgelopen periode heb ik de lessen en opdrachten al enigszins aangepast. Soms was de opdracht te moeilijk (totaal geen ervaring met het houden van een eindpresentatie) en een andere keer hadden we de jongeren hier onderschat (een opdracht over het verleden hadden we met stilstaande beelden voorbereid, maar ze vonden het prettiger om het echt uit te spelen). Ook hadden degene die de les gaven veel meer instructies nodig dan dat ik in eerste instantie op papier had gezet. Ik ben nu erg blij dat ik mezelf gedwongen heb om dit gedurende de hele periode bij te houden want anders dan had ik nu nog ontzettend veel werk te doen. Dat vooraf plannen is toch nog ergens goed voor…

 

Afgelopen vrijdag (9 december) zouden we een gesprek hebben met de minister van Jeugd en Sport. Natuurlijk liep het weer eens niet zoals het zou moeten lopen. Bah was wezen controleren of onze afspraak nog door zou gaan en kwam met de mededeling dat de minister andere verantwoordelijkheden had en dus niet met ons in gesprek kon gaan. Wel werd hem beloofd dat we aankomende dinsdag de eerste in de agenda zullen zijn en dan dus echt met de minister zullen spreken… ik wacht het af. Diezelfde vrijdag zouden we de laatste les hebben met de kinderen in Kroo Bay, maar om de één of andere reden waren de docent en de kinderen niet op de afgesproken tijd en plek. Ik hoop dat ik nog een keer de kans heb om langs te gaan en de snoepjes uit te delen die ik voor hen gekocht had.

 

Laatste loodjes

Ik vind het moeilijk om me voor te stellen dat ik over een kleine twee weken weer in Nederland ben en dat de kerst dan al zo goed als voor de deur staat. Ik heb hier, dankzij Simone, chocolade pepernoten in de zon zitten eten en me een voorstelling proberen te maken van hoe mijn vader en broertje sinterklaas aan het vieren waren. Al deze dingen zorgen ervoor dat ik vaker aan huis denk, en ik merk dat ik er wel weer klaar voor ben om naar mijn eigen thuis te gaan. Heerlijk weer even al mijn familie en vrienden zien, mijn eigen spulletjes om mij heen en mijn eigen gang kunnen gaan.

 

Er wordt altijd gezegd dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat merk ik nu wel degelijk. Aan de ene kant wil ik heel graag nu al naar huis en iedereen weer zien, mijn leventje in Nederland weer oppakken. Maar aan de andere kant vind ik het ook verschrikkelijk moeilijk om hier weg te gaan. De mensen hier, en dan vooral Lash, achterlaten is niet makkelijk en ergens is het ook wel lastig om FYM in de handen van anderen over te laten. Het voelt toch een beetje als mijn eigen project en misschien heb ik toch iets meer problemen met het loslaten van dit soort dingen… het overlaten aan anderen zonder dat ik daar direct invloed op heb. Ach, weer een leerprocesje in dit hele grote avontuur.

 

Tot de volgende blog,
Sanne

 

Op de hoogte blijven?

Wil je een mailtje krijgen als er iets nieuws te lezen is op deze website? Laat me het weten via het contactformulier!

> Direct naar het formulier <

Nú aanwezig op website

   4 bezoekers 

Zoek in website

Goed om te weten

Fancy-fair

De Jac. P. Thijsseschool in Den Helder (mijn oude basisschool) heeft een fancy-fair georganiseerd waarvan ze de opbrengst aan Free Your Mind hebben gedoneerd. Helemaal súper!

> Ga direct naar artikel <
Powered by Joomla!. Installed by Installatron. Designed by: joomla 1.5 templates joomla hosting Valid XHTML and CSS.